суббота, 21 ноября 2015 г.

Проект
Вноситься народними
депутатами України
 Королевською Н.Ю.
 Солод Ю.В.
 Павленком Ю.О.
 Скориком М.Л.
 Колєсніковим Д.В.
 Сажко С.М.
 Павловим К.Ю.
 Гальченком А.В.


ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення зміни до статті 8 Закону України
"Про державні нагороди України" щодо запровадження медалі
"За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи"

Верховна Рада України постановляє:

I. Статтю 8 Закону України "Про державні нагороди України" (Відомості Верховної Ради України, 2000 р., № 21, ст. 162; із наступними змінами) доповнити новим абзацом такого змісту:
"За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи" - для нагородження осіб, які в установленому порядку віднесені до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, відповідний статус яких їм надано за безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків у 1986-1990 роках згідно зі статтею 10 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", та інвалідів з їх числа.".
ІI. Прикінцеві положення
1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

2. Кабінету Міністрів України:
1) у місячний строк з дня набрання чинності цим Законом внести в установленому порядку на затвердження Президентові України проект Положення про медаль "За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи";
2) забезпечити в установленому порядку разом із Державним управлінням справами, за участю Національного банку України виготовлення медалі "За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи", посвідчень, футлярів та планок до неї.


Голова Верховної Ради
             України

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту Закону України "Про внесення зміни до статті 8 Закону України "Про державні нагороди України" щодо запровадження медалі
"За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи"

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта
Проект закону підготовлено за участі Всеукраїнської громадської організації "Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля" з метою забезпечення належного вшанування героїзму, мужності, самовідданості та високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, з нагоди відзначення 25-ї річниці завершення основного етапу ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та у зв’язку з 30-ю річницею Чорнобильської катастрофи.
У грудні 1990 року було завершено основний етап ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що знайшло відображення в статті 10 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".
Понад четверть століття в Україні, як і в колишньому СРСР, не було встановлено жодної державної нагороди за безпосередню участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи в 1986-1990 роках.
Тому законопроектом пропонується запровадити державну нагороду у вигляді медалі "За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи" шляхом внесення відповідних змін до Закону України "Про державні нагороди України".

2. Цілі і завдання прийняття акта
Основною метою проекту закону є висловлення від імені українського народу вдячності безпосереднім учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у період 19861990 років та нагородження кожного з цих громадян медаллю України "За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи".

3. Загальна характеристика і основні положення проекту акта
Проектом акта пропонується запровадити державну нагороду – медаль "За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи" - для нагородження осіб, які в установленому порядку віднесені до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, відповідний статус яких їм надано за безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків у 1986-1990 роках згідно зі статтею 10 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", та інвалідів з їх числа.
Крім того, Уряду доручається внести в установленому порядку на затвердження Президентові України проект Положення про медаль "За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи", а також забезпечити разом із Державним управлінням справами, за участю Національного банку України виготовлення вказаної медалі, посвідчень, футлярів та планок до неї.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання
Нормативними актами у цій сфері правового регулювання є Конституція України, закони України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про державні нагороди України", Указ Президента України від 19.02.2003 № 138 "Про Порядок представлення до нагородження та вручення державних нагород України".
Реалізація проекту не потребує внесення змін до інших законодавчих актів України, крім Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" в частині фінансового забезпечення виготовлення медалі, що передбачено в іншому законопроекті.

5. Фінансово-економічне обґрунтування
Проект закону не потребує додаткових видатків Державного бюджету України.
Згідно з нижченаведеними розрахунком на виготовлення медалі "За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи" потреба становить 31149,8 тис. грн.

Відповідна категорія осіб
Чисельність учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС,
осіб
Вартість нагороди*,
грн.
Всього по відповідним категоріям,
грн.
1
63 210
140
8 849 400
2
125 059
140
17 508 260
3
34 229
140
4 792 060
ВСЬОГО:
222 498
140
31 149 720
* - за інформацією підприємства "Нагороди України"

Видатки Державного бюджету України в сумі 31149,8 тис. грн. покриваються за рахунок економії бюджетних коштів, що виникла за бюджетною програмою 2501200 "Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".
Тому окремим проектом про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" пропонується здійснити перерозподіл коштів у сумі 31149,8 тис. грн. шляхом зменшення обсягу видатків за бюджетною програмою 2501200 "Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", головним розпорядником якої є Мінсоцполітики, та збільшення їхнього обсягу для забезпечення виготовлення медалі України "За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи" за бюджетною програмою 0301050 "Виготовлення державних нагород та пам’ятних знаків", головним розпорядником якої є Державне управління справами.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття акта
Встановлення державної нагороди – медалі України "За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи" сприятиме гідному вираженню від усього українського народу вдячності учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у період 1986–1990 років за особистий внесок у подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

 Народний депутат України                                   Королевська Н.Ю.
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=57154

1 комментарий:

  1. И что это за пародия на медаль? На сайте ВР совсем другая медаль и надпись: ОТ НАРОДА УКРАИНЫ.

    ОтветитьУдалить